קטע קריאה עבור שאלות 1-3:
לפניכם קטע מתוך רע”א 2982/16 הכהן הראל נ’ ניסן אלי. המבקש טוען שאין לחייבו בפיצויים על הוצאות המשיב מהנכס, שכן הוצאה זו נעשתה על בסיס פסק דין בר תוקף והנזקים שבגינם פסק בית-המשפט את הפיצויים – התשלום בעבור נכס חלופי ועוגמת הנפש שנגרמה מן ההליכים המשפטיים ומהפינוי – נגרמו במובהק מפינויו של המבקש מהנכס. קראו את הקטע הבא והשיבו על 3 השאלות הבאות:
“השאלה המשפטית הרחבה העולה בבקשה זו היא האם ניתן לפסוק פיצויים חוזיים מקום בו נבע הנזק מביצועו של פסק דין בר תוקף אשר נהפך לימים בערעור.
מקורה של ההלכה עליה מבקש להתבסס המבקש הוא בעניין פלאימפורט, אליו מפנה המבקש, בו נדונה השאלה האם על החברה שהוציאה צו מניעה כנגד הפצת סחורה, לשלם פיצויים לחברה כנגדה הוצא הצו, אם צו זה בוטל בערכאת הערעור. התשובה שניתנה שם היא, שלא ניתן לתבוע את החברה שהוציאה את צו המניעה בנזיקין, שכן פעולה שבוצעה על פי פסק דין בר תוקף אינה מקימה עילה בנזיקין: ‘..עסקינן איפוא במעין חסינות, העומדת לתובע מפני תביעה על הנזק שנגרם לנתבע בעקבות הפעולה שנעשתה על פי פסק דין בר תוקף, משום שפעולה זו נעשתה מכוח סמכות כדין; השכל הישר מורנו, כי אם שעה שנעשתה הפעולה חסתה בצילו של פסק דין תקף לאותה שעה, לא יחויב אדם בנזיקין; ואולם, בנשימה אחת ייאמר, כי איזונים משפטיים שאף הם מעוגנים בשכל הישר, פתחו את דלת התביעה בעילת עשיית עושר ולא במשפט, כדי למנוע התעשרות שלא כדין ו-“עשיית קופה” שאינה ראויה.
כדי להשיב על השאלה אם יש להחיל את ההלכה שנקבעה בעניין פלאימפורט גם ביחס לתביעות בגין הפרת חוזה, יש לבחון האם הרציונלים האמורים חלים גם על תביעה כזאת. [..] רציונלים אלה מתקיימים גם כשמדובר בתביעות פיצויים על בסיס עילה חוזית.
[..] ועוד, כפי שנפסק בעניין גורדון, המזיק פטור מתשלום הפיצויים במידה שלא ניתן לתבעו בגין עוולת הנגישה ובתנאי שהשתלשלות האירועים שהביאה לפסיקתו של פסק הדין לא הייתה כרוכה ברשלנות מצידו.
[..] ואולם, באשר לראש הנזק השני – עוגמת הנפש; נזק זה נגרם במובהק בעקבות ביצוע של פסק הדין לפינוי. בענייננו, כאמור, היה פסק הדין בתביעת הפינוי בתוקפו בעת הפינוי, ולכן הנזקים שנגרמו בעקבותיו אינם בני פיצוי. לכן, אם תישמע דעתי נקבע כי יש לבטל רכיב פיצויים זה.”
במהלך פינוי המשיב מהנכס במסגרת ביצוע פסק הדין (בעת שהיה בר-תוקף) הפיל אחד העובדים שביצע את הפינוי רהיט כבד מאוד, שאותו סחב לבדו לפי דרישת המבקש, על רגלו של השכן של המשיב ששהה ברחוב ועל הקורקינט שעליו עמד. השכן סבל מחבלה קשה ברגלו ונזקק לתפרים, והקורקינט נשבר. השכן מעוניין להגיש תביעה.
מה הדין?